joi, 30 aprilie 2020

Lumânarea de la Prohodul Domnului din Vinerea Mare. Arheologie bisericească. Partea a XXVIII-a.

        În ortodoxia românească, în Vinera Mare din Săptămâna Patimilor credincioșii înconjoară Biserica cu o lumânare în mână în timpul slujbei Deniei Prohodului, apoi duc acasă această lumânare aprinzând-o la diferite nevoi sau bucurii.
„Ajunși acasă oamenii înconjoară casa de trei ori ținând în mână lumânarea aprinsă, se închină și fac în aer câte o cruce cu lumânarea aprinsă către cei patru pereți.”[1]  sau „cu această lumânare aprinsă se face semnul crucii  în fiecare punct cardinal al locuinţei.”[2]
       „Oamenii păstrează lumânarea cu care au venit de la Prohod pentru vremuri de primejdie.”[3]
      Tot cu lumânarea de la Prohod credincioșii „merg la morminte, unde aprind lumânări şi-şi jelesc morţii.”[4]


[1] Denia din Vinerea Mare: Prohodul Domnului, www.traditii-superstitii.ro/denia-din-vinerea-mare-prohodul-domnului/, accesat la data de 30.04.2020.
[2] Tradiţii pentru spor şi sănătate în Sfânta Vinere Mare, www.click.ro/utile/astrologie/traditii-pentru-spor-si-sanatate-sfanta-vinere-mare, accesat la data de 30.04.2020.
[3] Denia din Vinerea Mare: Prohodul Domnului, www.traditii-superstitii.ro/denia-din-vinerea-mare-prohodul-domnului/, accesat la data de 30.04.2020.
[4] Tradiţii şi obiceiuri: Ce e bine să faci şi ce e interzis în Vinerea din Săptămâna Patimilor lui Iisus Hristos, https://jurnalul.antena3.ro/stiri/observator/traditii-si-obiceiuri-ce-e-bine-sa-faci-si-ce-e-interzis-in-vinerea-din-saptamana-patimilor-lui-iisus-hristos-686897.html, accesat la data de 30.04.2020.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu