miercuri, 26 iunie 2013

Catacombele creștinilor, au existat ca locuri de rugaciune în cadrul cultului public?Nu. Cercetând Sfânta Tradiție a Bisericii Ortodoxe, Vieţile Sfinților, scrierile Părinților Apostolici din secolul I, scrierile Apoligeților Creștini din secolul II, scrierile reprezentanților Școlilor Catehetice înfințate de la jumătatea secolului al II în Alexandria, Cezareea Palestinei, Antiohia și în Edesa, nu pomenesc de catacombe că ar fi fost locuri unde creștinii își desfășurau cultul public. În cea mai reprezentativă lucrare despre istoria creștinilor din primele veacuri scrisă de Eusebiu de Cezareea (†340) intitulată Istoria Bisericească, nu se pomenește de catacombe.
În viața Sfântului Sebastian (18 decembrie) martirizat în timpul lui Dioclețian se pomeneste de catacombe ca  fiind loc de înmormântare.[1]


[1] Viaţa şi pătimirea Sfîntului Mucenic Sebastian şi a însoţitorilor lui (18 decembrie), Vieţile Sfinţilor pe luna decembrie, www.paginiortodoxe.tripod.com/vsdec/12-18-sf_sebastian.html , accesat la data de 25.06.2013.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu