vineri, 7 noiembrie 2014

Creștinii în Asia



Sogdiana a fost o civilizația antică a unui popor iranian și o provincie a Imperiului Ahemenid, a XVIII-lea în lista de pe Behistun în Inscripția lui Darius cel Mare . Sogdiana este plasată ca cea de a doua a ‹‹Teritoriilor și țărilor bune›› pe care Ahura Mazda le-a creat. Această regiune este plasată a doua după Airyanem Vaejah,  patrie arienilor, în cartea zoroastrian Vendidad, indică importanța acestei regiuni din cele mai vechi timpuri. Sogdiana, în momente diferite, a inclus teritoriile din jurul Samarkandului, Bukharei, Khujand, Panjikent și Shahrisabz în Tadjikistanul și Uzbekistanul de azi.
Statele sogdiene, deși niciodată unite din punct de vedere politic, s-au centrat în jurul principalul oraș din Samarkand. Sogdiana se întind la Nord de Bactria, la Est de Khwarezm, și de Sud-Est a Kangju între Oxus (Amu Darya) și Jaxartes (Syr Darya), îmbrățișând valea fertila a Zeravshan (vechiul Polytimetus). Teritoriu sogdiană corespunde provinciilor moderne Samarkand și Buhara din Uzbekistanul de azi, precum și provincia Sughd din Tadjikistanul de azi. În timpul Evului Mediu Înalt orașele sogdiane au inclus situri ce se întind spre Issyk Kul, cum ar fi,  situl arheologic de Suyab.
[...]
Religie principală în Sogdian a fost zoroastrismul. [...] budhismul [...] Sogdianii au fost printre principalii traducătorii de sutre budiste din chineză. Cu toate acestea, budismul nu a prins rădăcini în Sogdiana. În plus, mănăstirea Bulayiq la nord de Turpan cuprinde texte creștine sogdiane și există numeroase texte maniheiste în Sogdiana din apropiere Qocho.[1]

Tocharians sau Tokharians [...] au fost locuitorii din oazlor medievale, a orașelor-state de pe marginea de nord a bazinului Tarim (Xinjiang în China moderne). Limbila Tocharienilor (o ramură a familiei indo-europeană) este cunoscute din manuscrisele din secolele al VI-lea și al VIII-lea d.Hr., după care au fost inlocuite de limbile turcice ale triburilor uigurilor.
Acest popor a fost numit Tocharian de către oamenii de știință ai sfârșitului secolului al XIX-lea, care i-au identificat cu Tókharoi descriși de sursele antice grecești ca locuitiri ai Bactriei. Deși această identificare este acum în general, considerat greșită, numele a devenit un obicei.
Unii oameni de știință au legat Tocharianii de cultura Afanasevo din estul Siberiei (c. 3500-2500 î.Hr.), mumiile Tarim (c. 1800 î.Hr.) și Yuezhi din arhivele Chinei, cei mai mulți dintre ei au migrat din Vestul Gansului către Bactria în al II-lea secol î.Hr. și apoi mai târziu în Nord-Vestul Indiei, unde au fondat Imperiul Kushan.
Religia budhism și maneheism[2]

Imperiul Kushan  a fost un imperiu în Asia de Sud, formată inițial la începutul secolul I d.Hr. sub domnia lui Kujula Kadphises în teritoriile vechii Bactria în jurul râului Oxus (Amu Darya), și mai târziu lângă Kabul, în Afganistan. Kușansii  s-au răspândit din valea râului Kabul  învingând alte triburi din Asia Centrală care au cucerite anterior părți din Nordul Podișului Iranian central odată condus de către parți, și-au atins apogeul lor sub împăratul budist Kanishka (127-151 d.Hr.), a cărui stăpânire se întindea de la Turfan în bazinul Tarim a Pataliputra pe Câmpia Gangetică.
 Kușani au fost una dintre cele cinci ramuri ale confederației Yuezhi,  posibil iraniai  sau tocharian, ori indo - europeni, erau oameni nomazi, care au migrat din bazinul Tarim și s-au stabilit în vechia Bactria. În timpul primul și începutul secolului al II-lea d.Hr.,  Kușanii s-au extins în partea de Nord a subcontinentul Indian, cel puțin în ceea ce privește Saketa și Sarnath lângă Varanasi (Benares), unde au fost găsite inscripții datând din epoca împăratului kușan  Kanishka, care a început aproximativ în 127 d.Hr..
 În jurul 152 d.Hr. , Kanishka a trimis oștile sale la Nord de Munții Karakoram. Ei au capturat teritorii, în depărtare de Kashgar, Khotan și Yarkant, în bazinul Tarim azi în Xinjiang, din China. Un drum direct de la Gandhara în China a fost deschisă care a rămas sub controlul Kușanilor pentru mai mult de 100 de ani. Securitatea oferită de Kushans a încurajat călătoriile în întreaga Trecătoare Khunjerab și a facilitat răspândirea budismului Mahayana în China .
Dinastia Kușan avut contacte diplomatice cu Imperiul Roman, Sasanid din Persia și Han din China.
Deși incontestabil filozofia, artă, și știință au fost create în cadrul frontierelor sale, singurele însemnări scrise din istoria imperiului, astăzi, le avem venite din inscripții și evidențele în alte limbi, în special din China.
 Controlul Kushan s-a fragmentată în regate semi-independente în secolul al III-lea d.Hr., care au căzut sub Sasanizi ce aveau ca țintă teritoriul de Vest. În secolul al IV-lea, dinastie indian Gupta, de asemenea, a presat în Est. Ultimul dintre regatele Kușanilor și sasanizilor au fost în cele din urmă copleșite de Hepthalites, un alt popor indo-europene din Nord.
Religia hinduism, budhism, șamanism, zoroastrism, religii avgano-indiene, maniheism[3]

Hephthalites (sau Ephthalites), de asemenea, cunoscuți ca hunii albi, au fost o confederație nomazi din Asia Centrală în timpul perioadei de antichitate târzie.
Imperiul Hephthalite, la apogeul puterii sale (în prima jumătate a secolului al VI-lea), a fost localizat pe teritoriul de astăzi al Afganistanului, Turkmenistanului, Uzbekistanului, Tadjikistanului, Kârgâzstanului, Kazahstanului, Pakistanului, Indiei și Chinei.
Cetatea a puterii Hephthalite fost Tokharistan pe pantele nordice ale Hindukușului, astăzi Nord-Estul Afganistanului.
În 479, Hephthalites a cucerit Sogdiana și împins pe Kidarites spre Vest, și în 493 au capturat zonele de azi din Nord-Vestul Chinei (Dzungaria și Bazinul Tarim). Hephthalites au invadat India, pentru prima dată în secolul al V-lea și au fost învinși de către împăratul Skandagupta al Imperiului Gupta. Până la sfârșitul secolului al V-lea, Hephthalites au răsturnat  Imperiul Gupta indian de Sud-Est și au cucerit Nordul și Centrul Indiei.
Împăratul indian Bhanugupta al Imperiului Gupta a învins hunii conduși de Toramana în 510  și mai târziu Hephthalites au fost înfrânți și alungați din India de către regii indieni Yasodharman și Narasimhagupta la începutul secolului al VI-lea.
Religie budhism, hinduism, nestorianism, maniheism, zoroastrism.[4]

Imperiul Sasanid [...] sau Imperiul Neo-persan, cunoscut pentru locuitorii săi ca Ērānshahr și Eran în Orientul Persan și care rezultă în noii termeni persani Iranshahr și Iran, a fost ultimul imperiu iranian înainte de apariția islamului, condus de dinastia Sasanian de la 224 – 651 d.Hr. . Imperiul sasanid, care a succedat Imperiul Parților, a fost recunoscut ca unul dintre principalele puteri în Europa de Vest și Asia Centrală, alături de Imperiul Romano-Bizantin, pentru o perioadă de mai mult de 400 de ani.
Imperiul Sasanian a fost fondat de Ardashir I, după căderea Imperiului Arsacid și înfrângerea ultimului rege Arsacid , Artabanus V. În apogeul său, Imperiul Sasanid a cuprins  Iranul de azi,  Estul Arabiei [...], Irakul, Levantul (Siria, Liban, Palestina, Iordania, Israel), Caucazul (Armenia, Georgia, Azerbaidjan, Daghestan), Egiptul, părți din Turcia, o mare parte din Asia Centrală (Afganistan, Turkmenistan, Uzbekistan, Tadjikistan), Yemenul, Omanul și Pakistanul. Conform unei legende, vexiloidul Imperiului sasanide a fost Derafsh Kaviani. De asemenea, s-a emis ipoteza că tranziția spre Imperiul Sasanizilor reprezintă sfârșitul luptei dintre etnici proto-persani cu rudele lor migratoare apropiate etnic, parți, a căror patrie inițială a fost  Asia Centrală din zilele noastre.
Imperiul Sasanian din perioada Antichitații Târzii este considerată a fi una dintre perioadele istorice cele mai importante și influente ale Iranului.
Religia zoroastrism, babilonism, hinduism, creștinism, maniheism, mandaeism, iudaism”[5]

Imperiul uigur [...] spre mijlocul secolului VIII [...] , acest trib a reușit să domine stepa, de la Ili la Kerulen [...] Imperiul uigur a durat un secol până în anul 840. Capitala sa a fost instalată la Karabalgasun, centru de gravitate al spațiului turco-mongol. Uigurii au adoptat maniheismul, pe atunci înfloritor în Asia Centrală. [...] În 840 Karabalgasun este cotropit de kirghizi, imperiul se prăbușește și supraviețuitorii se refugiază în oazele de la Kucea și Tufan, în Tarâm.
[...]
În secolul X, în Est apare o nouă putere, aceea a kitanilor sau kitaișilor, popor mongol [...] . Conduși de un șef energic, Apaoki, ei gonesc kirgizii din Karabalgasun, distrug regatul tungus corean, a lui Po-hai, și îi cuceresc pe tungușii djurșeți. În anul 936, îi obligă pe chinezi să le cedeze partea de Nord din ținutul Ho-Pei și Nordul din Chan-Si. China de Nord, în ansamblul ei, pare să fie amenințată, dar ridicarea dinastiei Song (anul 975), redă Chinei unitatea. Suveranul chinez nu poate accepta prezența prelungită a nomazilor barbari la Sud de Marele Zid și la începutul secolului XII, împăratul Song a apelat la alți barbari, tungușii djurșeți, pentru a scăpa de kitani. Aceștia din urmă au fost învinși și goniți. [...]
Un clan kitan, izgonit din China de Nord de către djurșeți (clanul Kara-Kitais) și-a impus dominația asupra tuturor nomazilor de la Irtiș (Siberia Occidentală) până la Munții Kangai, din centrul actualei Mongolii. Acești kara-kitani nu au aderat la islam și au persistat atașamentului lor față de civilizația chinezească. Ei au arătat o toleranță deosebită, căci budismul și creștinismul nestorian coexistau în armonie de stat.
[...]
Avarii [...] la mijlocul secolului al VI-lea puterea lor se întindea de la Volga la Dunăre [...]
În anul 567 după ce i-au exterminat pe gepizi (popor germaic în Transilvania) avarii se stabilesc în Panonia [...]. La începutul secolului VII, luptele cu armatele bizantine sunt nehotărâtoare și avarii rămân în domeniul lor dunărean. Armatele carolingiene îi vor supune la sfârșitul secolului VII și hanul va primii botezul creștin.
[...]
Turcii-Khazarii instalați în secolul VII în stepa rusească întrețineau relații bune cu Bizanțul. La fel ca uigurii, erau foarte toleranți în privința religiei. Evrei, creștini și musulmani trăiau în capitala Itil, situată în apropiere de vărsarea Volgăi. Relațiile cu Bizanțul s-au încordat la începutul secolului XI și statul khazar a fost distrus de o coaliție ruso-bizantină.
[...]
Naimanii, popor turco-mongol, trăia de la Ubsa Nor la Irtișul Negru, de o parte și de alta a marelui Altai; teritoriul lor se întindea până la cursul superior al Selengăi. Influențați de uiguri, convertiți la creștinismul nestorian, ei apar cei mai civilizați locuitori ai zonei.
[...]
Mai spre Est spre Selenga, Orkhon și Tula, ape care coborau din Munții Khangai și Kentei spre Baikal, se întinde domeniul keraiților, popor cu element turcesc predominant, convertiți la creștinism[6] de la începutul secolului XI.”[7]
În Imperiul Mongol a lui Ghenghis Han din secolul XIII- XIV și „în vremea hanilor care i-au urmat, Cuceritorului, reprezentanți ai tuturor religiilor au conviețuit în pace la curtea din Karakorum. Creștini, musulmani, budiști. [...]
Biserica nestoriană a avut o răspândire deosebită spre Est. Misionarii săi au ajuns în Korasan, în Asia Centrală uigură și chiar în China secolelor VII și VIII. [...] Nestorienii au convertit unele triburi ale stepei nordului. Keraiți, onguți, uiguri, naimani au fost mai mult sau mai puțin creștinați la aceea vreme. [...] Acești creștini sunt încă numeroși la vremea cuceririi lui Ghenghis Han. [...]
            Nestorienii aveau, la acea vreme, 230 de episcopi, grupate în 27 de provincii. Din anul 1281 până în 1317, patriarhul lor este de neam ongut.”[8]

Trebuie menționat că :
Maniheismul este o erezie creştină dualistă propagată de Manes-Mani (216-277), filosof persan care, pretinzând a fi în posesia unor revelaţii secrete, se considera a fi ultimul trimis, întruchiparea fizică a Paracletului.
Ca sistem gnostic, maniheismul susţine dualismul radical ontologic între două principii eterne, binele şi răul, care se opun, în cursul istoriei, într-o confruntare fără sfârşit.
Organizată ca o nouă religie, religia luminii, având cărţi, cult şi ierarhie, mişcarea maniheistă a fost obiectul unor represalii şi persecuţii crunte. În secolele IV-V se răspândeşte în China şi în Europa Occidentală.”[9]
„În ceea ce priveşte concepţia doctrinară a acestei noi religii, se pot desemna câteva linii generale. La începutul creaţiei, în ‹‹timpul anterior›› existau cele două naturi sau substanţe primordiale: lumina şi întunerecul. Ele coexistau, fiind despărţite doar de o graniţă. La nord exista Părintele Măreţiei, asimilat cu Dumnezeu-Tatăl al creştinilor sau cu Zurvan al iranienilor. La sud se afla Prinţul întunericului (Ahriman sau diavolul). Mişcarea ‹‹deordonată›› îl împinge pe Prinţul întunericului spre graniţa cu regatul luminii, unde zăreşte splendoarea luminii şi se aprinde de dorinţa de a cuceri această împărăţie. Tatăl se opune şi o cheamă în ajutor pe ‹‹Mama vieţii››, care la rândul ei proiectează o nouă ipostază, pe Omul Primordial (Ormazd al iranienilor). Cei cinci fii ai acestuia sunt de fapt cele cinci simţuri, care constituie armura sufletului. Omul primordial înfruntă întunericul dar este învins de demoni (arhonţi), care îi devorează fii. Această înfrângere marchează începutul amestecului cosmic dintre lumină şi întuneric, care asigură şi victoria finală a lui Dumnezeu.
În a doua creaţie, Tatăl ‹‹cheamă›› Spiritul Viu, care coborând în întuneric îl scoate pe Omul primordial şi îl înalţă spre patria sa cerească (paradisul luminilor). Ucigându-i pe arhonţi, Spiritul viu face din pieile lor bolţile cereşti (cinci la număr), din oasele lor, creează munţii, din carnea lor se creează pământul. El făureşte prima eliberare a luminii, creând soarele, luna şi stelele.
Tatăl recurge şi la o a treia ‹‹creaţie››, proiectând, prin emanaţie, un al treilea trimis, care organizează Cosmosul, ca un fel de fântână de captat apoi de redat particulele de lumină. Mişcarea este următoare: în primele 15 zile particulele de lumină umplu luna, apoi se mută în soare şi de aici în patria luminii primordiale. Însă mai rămân particulele de lumină, care au fost înghiţite de demoni. Acestora Trimisul li se arată sub forma unei femei frumoase iar demonilor feminini, sub chipul unui bărbat frumos. Încărcaţi de patimă, demonii îşi varsă sămânţa care conţine lumina, din aceste particule de lumină se nasc apoi plantele. În varianta aceasta se încearcă recuperarea particulelor de lumină şi trimiterea lor în lumea din care au căzut.
Oamenii care conţin şi ei particulele de lumină sunt răscumpăraţi de jertfa lui Hristos, care astfel recuperează din ei particulele de lumină care s-au pierdut. Când ultimele particule de lumină vor fi răscumpărate din materie, atunci lumea întunericului va fi închisă într-o groapă peste care se va pune o piatră uriaşă. Despărţirea acestor lumi va fi definitivă.”[10]
Nestorianismul este o erezie hristologică care a apărut în Biserică în secolul al cincilea ca o încercare de a explica raţional şi de a înţelege încarnarea Logosului divin, cea de-a doua persoană a Sfintei Treimi, Omul Iisus Hristos. Nestorianismul învaţă că cele două esenţe divină şi umană sunt separate şi sunt două persoane: omul Iisus Hristos şi Logosul divin, care locuieşte în om. De aceea, nestorienii resping terminologia «Dumnezeu a suferit» sau «Dumnezeu a fost răstignit», pentru că ei cred că omul Iisus Hristos a suferit. Mai mult, ei resping termenul Theotokos (Născătoare de Dumnezeu) dat fecioarei Maria, utilizând în schimb termenul Christotokos (Născătoare de Hristos) sau Anthropotokos (Născătoare de om).”[11]



[1] Sogdia , www.wikipedia.org, accesat la data de 15.03.2014.
[2] Tocharians, www.wikipedia.org, aceesat la data de 15.03.2014.
[3] Kushan Empire, www.wikipedia.org, accesat la data de 15.03.2014.
[4] Hephthalite Empire, www.wikipedia.org, accesat la data de 15.03.2014.
[5] Sasanian Empire, www.wikipedia.org, accesat la data de 15.03.2014.
[6] Creștinismul nestorian.
[7] Luigi Marcello, Sălbatica „civilizație” a stepelor, Traducere de Liana Gomboșiu, Editura Prietenii Cărții, București, 2000, pp 79-87.
[8] Ibidem, pp. 207-208.
[9] Maniheism, www. orthodoxwiki.org, accesat la data de 15.03.2014.
[10] Pr. Emil Jurcan, Lumea religioasă veche. Mesaje antice despre revelaţia pierdută, Reîntregirea, Alba Iulia, 2003, pp. 200-202.
[11] Nestorianism, www. orthodoxwiki.org, accesat la data de 15.03.2014.

8 comentarii:

  1. Falkare am adunat hun-sciti crestini [extins 34 de surse]

    http://www.mediafire.com/download/99mlysy66i0857f/2011_11_18+k.pdf

    RăspundețiȘtergere
  2. astfel vazusem parca undeva ca unul in zona Moldovei e manichean in timpu lui Gingis

    altfel daca se zice de un lider turk in sec 6 cica Geougen ...- asta nu cumva e Gingis din 'sec 13'?

    'Genunchiu' meu ala D

    RăspundețiȘtergere
  3. http://www.google.ro/search?tbm=bks&hl=hu&q=geougen+turk+bertezena&qscrl=1

    Genunchiu si Bastarna

    RăspundețiȘtergere
  4. http://books.google.ro/books?id=883OZBe2sMYC&pg=PA424&dq=vardapet+land+kushans&hl=hu&sa=X&ei=HiNsVMm3IMH-ywOZg4C4AQ&ved=0CCwQ6AEwAg#v=onepage&q=vardapet%20land%20kushans&f=false

    aici pana pagina 525 [si dupa poate] inca scrie de crestinatati in asia centrala [temple din sec 6-9]

    RăspundețiȘtergere
  5. Samarkand

    szamar in hunez a magar [margiana zis si margu]

    bun sa nu scriu astea sub chestile tale crestine, scriu afara la jutub

    '''Trebuie menționat că :''

    de ce?D erau mai crestini decat 'abrahamizatii' [orto catolic muslim]

    RăspundețiȘtergere
  6. mai bag asta;

    buchara bucala [in gura] balkh

    vocala in hunez hangzo [hang e voce sunet]

    hangar hungar in gura

    RăspundețiȘtergere
  7. Gingival [in gura]

    Gengis Geougen erau Dinte

    RăspundețiȘtergere