sâmbătă, 15 februarie 2020

Lumânarea de Stretenie. Lumânarea de la Sărbătoarea Întâmpinarea Domnului. Arheologie bisericească. Partea a XXVI-a.



      În ortodoxia românească, la Sărbătoarea Întâmpinarea Domnului sau Stretenia credincioșii aprindeau la bieserică în timpul slujbelor lumânări pe care apoi le duceau acasă și le păstrau, aprinzându-le la diferite bucurii sau nevoi pe care le întâmpinau cum ar fi boală sau necaz.
      „Se consideră că lumânările aprinse în ziua sărbătorii Întimpinării Domnului vindecă de boli şi necazuri, cu ele sunt binecuvântaţi tinerii căsătoriţi etc. Păstrând tradiţiile vechi şi astăzi în ziua de Stretenie la biserică se face agheasmă, se oficiază servicii divine, la care enoriaşii stau cu lumânări aprinse în mâini, pe care apoi le păstrează, aprinzându-le la diferite ocazii. După slujba din biserică creştinii cumpără lumânări pe care le sfinţesc şi le dăruiesc unul altuia, pentru sănătate, luminare şi în semn de binecuvântare.”[1]


[1] Sertarul cu vechituri – Tradiții și obiceiuri de Stretenie sau Întâmpinarea Domnului, www.jurnaldebarlad.ro/sertarul-cu-vechituri-traditii-si-obiceiuri-de-stretenie-sau-intampinarea-domnului/, accesat la data de 15.02.2020.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu